Kedves Közönségünk!
Gödöllő
head index
 

1999-ben rendeztük meg első alkalommal, hagyományteremtő céllal a gödöllői kastély festői szépségű dísztermében hárfafesztiválunkat. A szinte tegnap megrendezett első hárfatalálkozó után az idei évben már tizenhetedik alkalommal köszöntöm Önöket a világ kitűnő hárfásainak gödöllői vendégszereplése alkalmából. Az előző 16 éven végigtekintve elmondhatjuk, hogy Gödöllőn a világ legkiválóbb hárfásai adnak randevút évről évre: Marielle Nordmann, Jana Boušková, Maria Graf, David Watkins, Suzanne Mildonian, Isabelle Moretti, Marie-Pierre Langlamet, Catrin Finch, Letizia Belmondo, Varvara Ivanova, Lavinia Meijer, Ion Ivan Roncea, Xavier de Maistre, Emmanuel Ceysson, Jakez Francois, Anna Verkholantseva, Maria Krushevskaya, Frederique Combralain, Anna Sikorzak-Olek, Aneleen Lenaerts, Monika Stadler, Constance Luzzati, Edmar Castaneda, Nikolaz Cadoret, Aine Ni Dhubhghaill és Paul Dooley a világ közvetlen élmezőnyébe tartoznak, de nagy sikert arattak hazánk kiválóságai is: Maros Éva, Sipkay Deborah, Kocsis Andrea, Szilvásy Júlia, Bajtala Emese, Felletár Melinda, Polónyi Ágnes, Gulyás Csilla, Lévai Mária, Razvaljajeva Anasztázia, Farkas Mira, Papp Tímea, Orbán Kornélia, a Trió Hárfisszimó és a Magyar Hárfaduó.

Közreműködőink különleges zenei élményt nyújthatnak idén is közönségünknek: vendégművészeink gödöllői hangversenyei kiemelkedő eseményei a világ zenei életének is.
Fesztiválunk elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, melyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon & Healy és a Camac hárfagyárak segítségével rendezhetünk meg, hogy Önök testközelben találkozhassanak a különleges hangszerekkel.

Köszönöm, hogy kitartó érdeklődésüket és szeretetüket élvezheti ez a fesztivál, s ezúton szeretném köszönetemet kifejezni a gödöllői királyi kastély vezetőinek és munkatársainak, akik támogatásukkal, áldozatos munkájukkal segítik létrehozni a nemzetközi és magyar hárfás élet évente ismétlődő közös ünnepét.

Végül köszönetet mondok mindazoknak, elsősorban fesztiválunk és teljes hangversenysorozatunk kiemelt támogatójának, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek, akik támogatásukkal lehetővé tették fesztiválunk és valamennyi hangversenyünk megvalósulását.

Közönségünknek maradandóan szép zenei élményt kívánok:
Vigh Andrea, a fesztivál művészeti vezetője

 

 

Sajtóanyag 2015

17. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál, 2015. október 9–11.

MVM KONCERTEK

Jana Boušková, Marie-Pierre Langlamet és Naoko Yoshino hárfaestjei,
Vigh Andrea kurzusa a Gödöllői Királyi Kastélyban

Immár hagyomány, hogy minden év októberében világhírű hárfások látogatnak el Gödöllőre az MVM Koncertek keretében. Október 9. és 11. között már 17. alkalommal kerül megrendezésre a Királyi Kastélyban a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál. A gyönyörűen felújított Lovarda ismét méltó helyszíne lesz a rangos hangversenyeknek.

A fesztivált Jana Bouškova nyitja meg október 9-én, pénteken este. A művésznő, aki többek között a Brüsszeli és a Prágai Zeneakadémia professzora, a tavalyi fesztiválon már a koncertje helyszínén elszenvedett balesete miatt elmaradt koncertjét pótolja. A hangversenyre Vigh Andrea tervezett koncertje helyett kerül sor. Az est folyamán hallható lesz többek között Smetana – Trnecek népszerű Moldva Fantáziája, a hárfa kedvelőinek nagy örömére. Vigh Andrea, aki tavaly váratlan beugrása miatt 2 alkalommal is koncertet adott, idén a fiatalok számára tart kurzust Gulyás Csilla hárfaművésznővel pénteken délután és szombaton délelőtt. Szombaton és vasárnap este Marie-Pierre Langlamet, a Berlini Filharmonikusok szólóhárfása, valamint Naoko Yoshino, a hárfarepertoár elhívatott megújítójának estjeit hallgathatjuk meg, melyeken két hárfára írt művek és átiratok is elhangzanak a szóló hárfadarabok mellett. Mindketten a nemzetközi hangversenyélet kiemelkedő alakjai, a világ legjelentősebb hárfaversenyeinek győztesei. Vasárnap 11 órakor fiatal hárfaművészek bemutatkozására is sor kerül.

Ismét lesz hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon & Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, melyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a koncertekre látogatók. Jegyek megrendelhetők a jakobikoncert@gmail.com email címen, illetve megvásárolhatók a Gödöllői Királyi Kastélyban és Budapesten, a Zeneakadémián.

A hárfafesztivál az MVM Koncertek keretében kerül megrendezésre. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál létrejötte óta főtámogatója a rangos zenei eseménynek. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. jó szórakozást és kellemes időtöltést kíván minden zenerajongó számára!

A fesztivál részletes programja:

MVM KONCERTEK

XVII. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál
Gödöllői Királyi Kastély

2015. október 9-11.

 

2015. október 9. (péntek), 19 óra
Jana Bouškova hárfaestje
J. S. Bach: Suite No. 1 for lute, BWV 996
Rössler-Rosetti: Sonata in E flat major
Dussek: Sonata in E flat major, Op. 34
Tournier: Sonatine for harp solo, No. 1 Op. 30
Parish Alvars: Introduction, Cadenza and Rondo
Smetana-Trnecek: Fantasy Vltava / Moldva fantázia


2015. október 10. (szombat), 19 óra
Marie-Pierre Langlamet hárfaestje
közreműködik: Naoko Yoshino
Nadermann: Fantázia két hárfára, op. 18,
Franck: Prelúdium, fúga és variáció (Dewey Owens átirata két hárfára),
Tailleferre: Szonáta, Damase: Szonatina két hárfára
***
Ravel: Couperin sírja (Stanley Chaloupka átirata két hárfára),
Rameau: A madarak párbeszéde, Daquin: A kakukk,
Rameau: A tyúk, Andrès: Parvis


2015. október 11. (vasárnap), 11 óra
Fiatal tehetségek hárfahangversenye
Közreműködnek: Jeney Erzsébet, Goda Sára, Mikus Adrienn, Kriesch Barbara, Szilágyi Zsuzsanna, Tóth Maria Nikoletta és a hárfakurzus legtehetségesebb résztvevői.
A belépés díjtalan, de előzetes helyfoglalás szükséges!
Regisztráció: jakobikoncertinfo@gmail.com

2015. október 11. (vasárnap), 19 óra
Naoko Yoshino hárfaestje
közreműködik: Marie-Pierre Langlamet
Respighi: Antik táncok és áriák (Stanley Chaloupka átirata két hárfára), Hacsaturján: Keleti táncok és tokkáta, Ravel: Alborada del grazioso – A tükrök ciklusból (Christophe Saunière átirata két hárfára), Currier: Crossfade
***
Bartók: Magyar képek, Sz. 97, BB. 103 (Stanley Chaloupka átirata két hárfára), Maayani: Tokkáta, Albéniz: Cordova – A spanyol dalok ciklusból, (M. H. Cambern átirata két hárfára),de Falla: Cubana – (Stanley Chaloupka átirata két hárfára)
Granados: 5. spanyol tánc – Andaluza (Carlos Salzedo átirata két hárfára),
Granados: 6. spanyol tánc – Jota (M. H. Cambern átirata két hárfára)

 

 

Hárfakurzus a 17. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon

Október 10. (szombat) délelőtt 10-13 óráig
Gödöllői Királyi Kastély

A jelentkezés feltételei:

Kedves Kollégák!

Ahogyan már tanév végén jeleztük, az idei hárfafesztivál egy újabb, kifejezetten diákoknak és tanáraiknak szóló programmal bővül.

Vigh Andrea és Gulyás Csilla, Október 10-én szombat délelőtt 10-13 óráig várja a tanulni és bemutatkozni vágyó diákokat.


A jelentkezés módja és feltételei:

- emailben (csilla@gulyascsilla.hu) elküldendő: a jelentkező előadásában a youtube-ra feltöltött darab videójának linkje, a diák életkora, mióta tanul, a darab szerzője és címe

- a videó ne legyen régebbi 6 hónapnál

- korhatár nincs, viszont a jelenleg is művészeti felsőoktatásban tanulók vagy már diplomát szerzett hárfások nem jelentkezhetnek, a program elsősorban az alapfokon és középfokon tanulóknak szól

- egy diák max. 2 darabbal, azaz a youtube-ra feltöltött videójával jelentkezhet, mely szóló és kamara, pedálos vagy keltahárfás produkció is lehet

- jelentkezési határidő: szeptember 25.

- a részvétel ingyenes


Válogatás és a kurzus menete:

- a szervezők és tanárok a beérkezett videók alapján kb. 12 jelentkezőt választanak ki a kurzuson való részvételre

- a kiértesítés határideje: szeptember 30.

- időpont: Október 10. szombat délelőtt 10-13 óráig

- helyszín: Gödöllői Királyi Kastély

- használható hangszerek: a Fesztivál kiállításának kelta és pedálos hárfái
- a kurzuson legjobban szereplő diákok jutalomképpen játszhatnak az október 11-i Ifjú Hárfások Koncertjén!

A jelentkezők létszámának függvényében apróbb változások természetesen előfordulhatnak a programban, de ezekről mindenkit időben értesítünk.

A tanárok:

- Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia tanára és rektora, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál művészeti vezetője

- Gulyás Csilla hárfaművész, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, a ZAK tanárképzős hallgatóinak gyakorlati tanításvezetője

 

 

Művészeti vezető: Vigh Andrea

 

Jegyárak: 500 – 1.000 – 1.500 – 2.000 – 3.000 – 4.000 – 5.000 Ft

Jegyek megvásárolhatók a kastély jegypénztárában, tel.: 06-28-410124,
a www.jakobikoncert.hu honlapon (Jegyvásárlás menüpont),
és megrendelhetők a jakobikoncert@gmail.com e-mail címen.

Jegyinformációk:
1. kategória: 1–4. sor szeptember 20-ig 4.000 Ft, szeptember 21-től 5.000 Ft
2. kategória: 5–8. sor: szeptember 20-ig 3.000 Ft, szeptember 21-től 4.000 Ft
3. kategória: szeptember 20-ig 2.500 Ft, szeptember 21-től 3.000 Ft
(helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól)
4. kategória (nyugdíjas és diákjegy): szeptember 20-ig 1.500 Ft, szeptember 21-től 2.000 Ft
(helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól)

Hárfás kedvezmények: A hárfát tanuló növendékek és hárfatanárok 2015. szeptember 20-ig 500 Ft-os egységáron vásárolhatnak jegyet az esti hangversenyekre a 3-4. kategóriában. Ezt követően a hárfás kedvezményes ár 1.000 Ft.

A kedvezményes jegyek megrendelhetők
a jakobikoncert@gmail.com email címen,
valamint a 30-2577150-es mobilszámon
hétköznapokon 8 és 16 óra között.

Jegyvásárlás a www.jakobikoncert.hu/Jegyvásárlás honlapon.

Bővebb információ a www.jakobikoncert.hu honlapon.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. jó szórakozást és kellemes időtöltést kíván minden zenerajongó számára!

 

castle

 
Köszöntő 2015
"Művészeink és fesztiválunk legfőbb célja:
a mai rohanó, zajos világban békét, megnyug- vást, katartikus élményt adni, melyet egy éle- ten át magunkkal vihetünk lelkünk legrejtet- tebb zugaiban. Ha ez akár pár hang erejéig sikerül, már nem éltünk hiába, s megtettük a legtöbbet, amit egy művész hitvallásul maga elé tűzhet."

harp

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a hárfafesztivál koncertjeiről és más hárfás eseményekről, jelentkezzen be az alábbi
e-mail címen:


jakobikoncert@gmail.com

 
 
 
 

(Az előző 16 éven végigtekintve elmondhatjuk, hogy Gödöllőn a világ legkiválóbb hárfásai adnak randevút évről évre: Marielle Nordmann, Jana Boušková, Maria Graf, David Watkins, Suzanne Mildonian, Isabelle Moretti, Marie-Pierre Langlamet, Catrin Finch, Letizia Belmondo, Varvara Ivanova, Lavinia Meijer, Ion Ivan Roncea, Xavier de Maistre, Emmanuel Ceysson, Jakez Francois, Anna Verkholantseva, Maria Krushevskaya, Frederique Combralain, Anna Sikorzak-Olek, Aneleen Lenaerts, Monika Stadler, Constance Luzzati, Edmar Castaneda, Nikolaz Cadoret, Aine Ni Dhubhghaill és Paul Dooley a világ közvetlen élmezőnyébe tartoznak, de nagy sikert arattak hazánk kiválóságai is: Maros Éva, Sipkay Deborah, Kocsis Andrea, Szilvásy Júlia, Bajtala Emese, Felletár Melinda, Polónyi Ágnes, Gulyás Csilla, Lévai Mária, Razvaljajeva Anasztázia, Farkas Mira, Papp Tímea, Orbán Kornélia, a Trió Hárfisszimó és a Magyar Hárfaduó.)